Over ons  |   Inloggen  |   0 producten in uw winkelwagen  |  
 Bedrag: € 0,00
 Producten:  stuks

Keuze wizard


Prijsklasse
  
  
  
  
Staat
  
  
Bediening
  
  
  
  
Aansluiting
  
  
  
Kleur draaitafel
  
  
  
  
  
Behuizing
  
  
  
  
  
  

Koopwijzer platenspeler

Je wilt een platenspeler kopen ?

Wat is belangrijk ? Waar moet je rekening mee houden en wat gaat het kosten ? Lees dit artikel en je bent een stuk wijzer. Mocht je na het lezen nog vragen hebben, neem dan vrijblijvend contact op.

1. Het budget. 

De platenspeler neemt een bijzondere plek in, in haast iedere Hifiset. Als je veel vinyl draait kan je alleen maar zeggen: 'De platenspeler mag wat kosten'. Als je nu iets meer uitgeeft aan iets heel moois en vooral goeds, dan zul je daar jaren – zo niet een leven lang – plezier van hebben.
Ook voor platenspeler geldt: goedkoop is duurkoop. Om nog maar te zwijgen over wat een goedkope platenspeler met een slechte / goedkope naald je prachtige platen kan aandoen. Vinyl kapot maken is veel duurder dan een goede platenspeler ! 

Toch hoeft het ook weer niet super duur te zijn. Op deze site staan uitsluitend platenspelers van goede kwaliteit met een goede naald. Wij verkopen niet zomaar alles wat er maar uitkomt. We testen de merken en verkopen uitsluitend kwaliteits producten waar we achter kunnen staan. 



Een basis platenspeler heb je al voor ongeveer 120-150 euro. Erg veel lager moet je niet gaan zitten. Als je je realiseert dat een produkt gemaakt moet worden (er zit zelfs een diamant in), verscheept naar Nederland en dan moet de fabriek, distributeur en de winkel er ook nog aan verdienen. Dan kan je geen kwaliteit krijgen voor iets dat lager in prijs is. Een platenspeler waar je 'echt iets aan hebt' kost 250-350 euro en als je die dan ook nog van een mooier element voorziet, dan gaat het ook nog echt mooi klinken. 

Een mooie platenspeler met een kwalitatief hoogwaardig element kost tussen de 500 en 1000 euro.
Daaronder moet je concessies doen en daarboven is 'the sky the limit' want je kunt in audio heel veel geld kwijt. We denken graag met je mee, ook als je wat minder te besteden hebt, we proberen altijd de optimale prijs/prestatieverhouding voor je te bedenken. Informeer gerust als je er niet uit komt met dit stappenplan.

Koop geen heel goedkope platenspeler als jouw vinyl je lief is. Er zijn nieuwe spelers die zelfs vinyl beschadigen (kijk maar eens op internet) omdat ze een heel slechte naald hebben. Een goed element kost al snel 100 euro, dus als een complete speler dat ook kost, dan weet je dat dat niet kan. Goedkoop is duurkoop en een nieuwe plaat kost al snel 20 euro tegenwoordig, dus het is zonde als je die vernielt met een slechte naald.  

2. Wat wil je van een speler ?

Er zijn wat 'opties die je kunt overwegen, denk er goed over na. Waar moet je uit kiezen ? Wat moet er voor jou op zitten ?



Handmatige bediening, afslag, halfautomaat of volautomaat ? Aan het eind van de plaat stoppen is soms wel zo handig. Maar als je kinderen hebt of regelmatig andere mensen laat bedienen (feestje) is een automaat geen luxe. Zeker als je een mooi element hebt. Een naald is zo stuk en kan zomaar een aardig bedrag kosten. En vinyl of de naald kan ook beschadigen bij handmatig. Wie bedient de speler en welke vorm van luxe is hier gewenst ? Als de kinderen ook mogen meedoen, neem dan een automaat ! Bij een halfautomaat gaat de arm aan het end van de plaat terug maar moet je hem handmatig erop zetten. 

Snaar of 'direct-drive' - een snaar moet soms vervangen maar de 'puristen' vinden dat dit minder 'rumble' geeft. Direct drive is daarentegen stabieler in de snelheid en heeft vaak minder onderhoud nodig. Bij goedkope spelers niet over nadenken. Bij duurdere spelers is advies van ons natuurlijk mogelijk. 

Een stroboscoop en 'pitch-control' kan deze snelheid verifieren. Dan weet je zeker dat het werkt. Zit niet op alele spelers. 

Wil je een stofkap ? Bij nieuwe spelers zit ie er meestal wel bij.

De uitstraling is ook van belang. Een goedkope kwaliteits draaitafel van Audio Technica bijvoorbeeld is een 'aanrader'. Maar wil je ook een 'DJ' uitstraling in jouw huiskamer ? Heb je vooral zwarte moderne audio, dan is een 'vintage' uitstraling misschien niet passend. Het gaat natuurlijk om het geluid maar toch is een mooie opsteling ook wat waard. Bedenk dat het geluid vooral uit het element komt. Aan jou de keuze of je een modern ogende 'Denon' of Project' wilt of toch liever een iets klassieker ogende 'Dual' of 'Thorens'. Zwart, zilver, wit of een houtkleur. Maar er is ook groen, geel, blauw etc... 




3. Tweedehands of nieuw?

Wij verkopen mooie nieuwe platenspelers, als ook gebruikte exemplaren. Voor beiden is iets te zeggen.
In beide gevallen moet je kiezen op basis van jouw specifieke wensen.

Uiteindelijk wil je in een modern interieur waarschijnlijk wel een moderne Thorens platenspeler. Ze zijn allemaal volautomatisch, hebben een moderne uitstraling, eventueel met ingebouwde RIAA voorversterker. Makkelijk, gewoon bestellen, kant en klaar uit de doos. Succes gegarandeerd. Dat geldt ook voor de iets economischer modellen van Dual.

Trendy kleurtjes kan ook bij een kwaliteits speler als die van Teac: 

   

GEBRUIKTE PLATENSPELER
Is je oog op een gebruikte platenspeler gevallen, besef dan dat er altijd eerst onderhoud moet worden gepleegd.
De kosten daarvoor beginnen dan bij circa 50 euro. Meestal moet er een andere snaar, naald of element op. Soms alle drie. En meestal moet de interlink (tulp kabel) ook worden vervangen. Bedenk ook hierbij dat je het verschil zult horen. Daar komt bij dat ‘oude’ draaitafels kwalitatief vaak erg goed zijn, gemaakt om een leven lang mee te gaan, en de onderdelen zijn eigenlijk altijd nog te krijgen.
Bij ons vindt je veel 'vintage draaitafels' die reeds een onderhoudsbeurt in de prijs hebben zitten en die je vanaf daar kunt voorzien van mooie opties zoals een element en een interlink. 




4. Het element

Er is veel te doen om de draaitafel zelf, het materiaal, de aandrijving, de arm etc etc maar dat gaat pas tellen in een hoog prijssegment. Iedere speler  die je bij ons koopt is een prima speler. Wil je echt een mooi(er)geluid, vraag ons dan om advies !



5. Toebehoren en voorversterker

a) Je bent bij ons ook aan het juiste adres voor alle accessoires die bij een platenspeler horen:

Platenborstel, naaldborsteltje, natreiniger, weegschaaltje, waterpasje, antistatische mat, binnenhoezen voor elpees et cetera.

Je vindt ze hier  

b) Heel belangrijk! Als je oud vinyl koopt of hebt, van jezelf, de kringloop of een beurs. Maak het schoon. Het is beter voor de naald maar ook zeker voor je oren. Als je een mooi element hebt geselecteerd, is dit zo gevoelig dat het alles uit de groef haalt. Ook de spetters en tikken vanwege het vuil.
Je hebt 2 mogelijkheden:

- Je hebt een paar honderd LP's of minder : Koop een Knosti

- Je hebt een paar duizend LP's of deelt met vrienden, neem dan een Okki Nokki

c) En last but not least: Heeft je versterker een 'phono ingang' of heb je een voorversterker nodig? Neem contact op als je twijfelt of het niet weet.

Hier tref je eventueel nog externe voorversterkers aan.

Weet je al wat je wilt hebben? Wij zijn benieuwd naar je keuze en zullen je helpen het beste uit je platenspeler te halen.
Heb je nog vragen, of wil je een afspraak maken omdat het toch een beetje veel informatie is? Neem contact op. Wij helpen je graag.